5 Comments

 1. Kan nämna att det motsatta, att resonera bedrägligt från helheten till delen, kallas ofta divisionsfelslutet. Exempelvis ”det här fotbollslaget är bra, alltså är varje enskild fotbollsspelare bra” eller ”man kan cykla med cykeln, alltså kan man cykla med endast styret”.

  Det är i princip samma regler som gäller för division som komposition, så det finns egentligen ingen mening att göra någon skillnad mellan dem.

 2. Mikael Therén

  Bäste Peter!

  Jag ska nu ta mig gott om tid på att tänka över detta! Mycket intressant!
  Måste läsa hamblin också!
  Lästips för den som är sugen på mer filosofi: M. Gabbay ‘Handbook of the History of Logic’ (11 volymer & mycket dyra sådana – men värda varenda krona! Ca. pris för samtliga volymer: 22-24000:-! Finns att köpa i PDF-format också men tro inte detta blir billigare…)
  Detta för att att en del argument Peter tar upp har behandlats av tidigare tänkare men inte med de vinklingar Peter lägger på det hela. Man kan naturligtvis bryta ner argumenten i partikulärer & logiska moduler – frågan är om man dock inte mister sammanhangen något.

 3. Hittade ett bra exempel där vi enkelt luras på grund av felaktiga kompositioner:

  Confused? Maybe you’re not drinking enough

  Our bodies, however, are more complicated than that. They are systems in which all the different elements work together. As soon as you try to isolate one, you lose the bigger picture and can easily be led astray. For instance, what increases one health risk may reduce another. So even if it is a firm fact that moderate alcohol intake increases the risk of some cancers, it doesn’t automatically follow that you should drink less. If it has other health benefits, it could be that on balance it is better to drink a little than be teetotal. That point is often overlooked by news reports that link specific foods to specific diseases or conditions.

 4. Här var ett annat bra exempel.

  Extrakilon kan ge längre liv

  Kallas ”fetmaparadoxen” Den som har ätit lite för mycket av julbordet kan nu trösta sig med att hälsan faktiskt kan gynnas om man har lite extra hull.

  Det är ju som sagt ingen paradox om man förstår hur funktionella kompositioner går till. Det som gäller för delarna (”BMI”) behöver ju inte gälla för helheten (”längre liv”).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *