in Filosofi

Tysk logik

Det finns olika slags logiker som man kan använda beroende på sammanhang, till exempel klassisk logik, modallogik (hujedamig) och predikatlogik. Men det finns några andra logiker som är lite mindre kända.

Polsk logik är snabbt och enkelt att lära sig. Däremot finns det risk för språkförbistring och varje efterföljande argument har veto mot föregående argument.

Tysk logik är total. Gödels två ofullständighetssatser gör sig icke besvär då den tyska logiken både är komplett och utan motsägelser. Det är förstås en omöjlighet, men har man konstruerat en total logik så har man.

Rysk logik innebär att påståenden kan försvinna från argumentet utan förvarning. Ingen vet var påståendet tog vägen och ingen vågar egentligen fråga varför.

Förenta stater-logik påminner om parakonsistent logik där både A och ~A kan vara sanna på samma gång. Den som säger något annat är förmodligen journalist. Sad!

Fransk logik är très bien.

Afghanistansk logik innebär att principen om explosion alltid gäller. På så vis är den identisk med förenta stater-logik, men följderna är oftast mer katastrofala för individen som går på argumentet.

(Även om detta var ett skämt så finns faktiskt indisk logik. Det har dock ingenting med det jag skrivit ovan att göra, utan kan egentligen sammanfattas som en väldigt omständlig och explicit aristotelisk logik.)

  • Related Content by Tag