in Personlig integritet

Två bra dokumentärer om dagens övervakningssamhälle

Det sägs ibland att myndigheter, i synnerhet amerikanska, bara samlar in ”trafikdata” om terrorister och de misstänkta för grova brott. Om du tror det bör du se dessa två dokumentärer från 2014 om hur amerikanska staten försöker avlyssna alla personer i hela världen, och kommit en lång bit på vägen.

Amerikas fördolda stater

SVT-programmet Dokument utifrån har i veckorna visat den utmärkta dokumentären Amerikas fördolda stater. Serien beskrivs så här:

Edward Snowdens avslöjanden skapade historiens största läcka av hemligstämplad information. I denna tredelade dokumentär får vi en unik inblick i hur det gick till när USA byggde upp och utvecklade det mest avancerade övervakningssystemet någonsin i strid mot sin egen författning.

Se avsnitten:

Inside the Dark Web

BBC Horizon har också visat Inside the Dark Web som de beskriver på följande vis:

Twenty-five years after the world wide web was created, it is now caught in the greatest controversy of its existence: surveillance.

With many concerned that governments and corporations can monitor our every move, Horizon meets the hackers and scientists whose technology is fighting back. It is a controversial technology, and some law enforcement officers believe it is leading to ’risk-free crime’ on the ’dark web’ – a place where almost anything can be bought, from guns and drugs to credit card details.

Featuring interviews with the inventor of the world wide web, Sir Tim Berners-Lee, and the co-founder of WikiLeaks, Julian Assange, Horizon delves inside the ’dark web’.

Det går också att se Inside the Dark Web på YouTube.