in Vetenskap

Mobbare på Twitter – vad man bör och inte bör göra

Mobbning åtgärdas bäst genom att låta mobbaren få veta vad offret känner. Denna konventionella ”visdom” är helt och hållet fel och leder snarare till ökad mobbning. Det menar utvecklingspsykologen Gordon Neufeld som skiljer mellan alpha instincts och dependent, vilket man kan förenkla till dominans och underkastelse, och han påpekar att det är fördelaktigt så länge det sker ömsesidigt. Han använder Bowlbys och Ainsworths anknytningsteori som grund.

Utvecklingspsykologer studerade framför allt barn tidigare, men som namnet antyder handlar det inte (längre) bara om barn, utan om människor som går igenom livets alla faser.

Gordon Neufeld on What Makes a Bully:

Ett intressant citat från videoklippet (vid ungefär 57:20):

I found myself interacting with others… if there were someone naive there, I would float a joke over their head. I would exploit their naivety to show and to demonstrate personal dominance and superiority. That is a bully.

Känner du kanske igen detta från Twitter?