8 Comments

 1. Well put. En del vänder sig ju mot det här individuella självförverkligandet, som om det vore mindre nobelt än något tragiskt storslaget öde förutfattat av högre krafter. Då har man köpt in totalt på den totalitära gudstrons eller ideologins världsbild – att vi är som schackpjäser i något större sammanhang. Ju äldre jag blir desto mer övertygad blir jag om brödets och skådespelets förträfflighet som civilisationsmått. Om vi bara skulle leva för höga ideal, alternativt slita som djur i vår protestantiska arbetsmoral, och inte ”kasta bort våra liv” med att typ konsumera popkultur – vad skulle skilja oss från djuren på riktigt? Vi har kommit förbi den dagliga kampen för överlevnad, men upptäckt att vi helst käkar glass och tittar på TV3 i dess ställe. Okej, nu kanske jag gick off-topic nååågot…

 2. Meningen med livet? Det beror på vad man menar med mening. Och med livet.

  Livet har inte en mening i betydelsen att man ska leva så att guden accepterar en därför att det högst sannolikt inte finns några gudar. (Fast hur man ska definiera begreppet gud är en annan fråga…)

  Däremot kan man ge mening till sitt eget liv genom att sätta upp mål för hur man ska leva och vad man ska uppnå. Även andra kan givetvis sätta upp sådana mål för en själv: ”Gör du bra ifrån dig får du mer betalt.”

  Att inte se någon mening med det vi gör eller hur vi lever är svårt. Då har vi ingen som helst riktning och velar som en drucken genom livet.

  För, som du skriver, människan är till sin natur meningssökande. Evolutionen har givit oss förmågan – och behovet – att tänka på vad som kommer och välja mellan olika möjligheter. Förmågan är tyvärr bristfällig. Den meningsfullhet vi ser i ett agerar finns inte alltid när vi ser tillbaka.

  Jo, det blev en meningsfull stund dina rader gav mig. Det gör gott att fundera över dessa ting ibland, t.ex. när man funderar över morgondagen. Så frågan i din rubrik var alls inte meningslös.

 3. Emma

  Meningen med livet… det är en bra fråga ja!
  Enligt mig är ”meningen med livet” att man lever ett lyckligt liv! att man gör det man vill göra (inga orealistiska saker helst då) och att man mår bra!
  det är min åsikt. om det ens finns någon mening

 4. Axel Engström

  Ovanstående: Det är som sagt en individuell fråga som kan tolkas på olika sätt, t.ex. bilogisk mening med livet eller astronomisk etc. Med andra ord så måste alla enas om en definition på frågan ”meningen med livet” för att komma fram till ett gemensamt svar. Det finns alltså flera svar då inget är rätt eller fel eftersom det egentliga svaret kommer förbli ett mysterium (då ingen kan dra en gemensam slutsats). Kanske är det inte ETT svar vi letar efter, utan istället FLERA åsikter.

 5. Josefin

  alltså, meningen med livet är väl upp till var och en och välja vad deras mening med livet är, alla har olika, det finns inget rätt eller fel som ovanstående sa, alla har olika åsikter och det är inte riktigt så att vi kommer få alla människor på hela jorden att dra en gemensam slutsats om en grej som är meningen med livet. en del kanske meningen är sång, dans, bild, ja all kreativiet, och för andra kanske det är nåt helt annat, som t.e.x datorspel, vänner, familj, pojkvän/flickvän osv. så alla har en olika.

 6. Eugen Lontos

  Instämmer med alla här ovanför. Samhället trycker på en för att få en att vara så produktiv som möjligt, och man hinner då inte leva ordentligt. Man sliter alldeles för hårt i skolan, och när man är klar där då får man ännu mer jobb lagt på sig. Jag försöker bryta mig fri från detta, och göra det jag tycker är roligt. Lite lagom arbete, och lagom mycket kul. Personligen älskar jag musik, och ägnar mer och mer tid åt det. Och bäst av allt; jag känner att jag mår bättre och bättre av det. Så slösa inte livet på sådant som andra vill att du ska göra, lyssna på dig själv istället!

  PS: meningen med livet är att kommentera artiklar på debattsidor. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *