in Filosofi, Religion

Vad är meningen med livet?

Tja, inte fan vet jag. Däremot vet jag en annan sak: Frågan är helt meningslös.

En föreställning jag stött på vid några tillfällen (i synnerhet via populärkulturen) är att det är meningen med livet man studerar inom filosofi. Nu har jag förvisso aldrig studerat en enda poäng filosofi, men däremot är jag begåvad med två ögon och en Billy bokhylla. Jag har aldrig någonsin stött på frågan om livets mening i filosofin. Inte ens i närheten. Och varför skulle man det?

Vad jag däremot har stött på är sådant som kan verka banalt: Vad är tid? Vad är kunskapens natur? Hur bör vi handla och agera? Hur bör samhället utformas? Vad är skillnaden mellan vetenskap och det som inte är vetenskap? Vilka typer av argument finns det? Den typen av frågor. Abstrakta och konstiga.

Meningen med livet är en till synes meningslös fråga på många sätt. Bland annat därför att den förutsätter något den ännu inte har visat, nämligen den att det finns en mening med livet. Det är som frågan ”Har du slutat slå din fru?”. Det är en felaktig fråga ur två synpunkter, nämligen den att den förutsätter att personen slår sin fru, och därefter frågar om han eller hon har slutat med det. Samma sak är det med meningen med livet.

Vi kan lika väl fråga oss ”Varför är meningen med livet att äta sylt?”. Den som avfärdar den frågan med hänvisning till att ingen har visat att syltätande är livets mening, har förstått att man inte kan baka in påståenden i frågan. Men då får man också ifrågasätta det första påståendet, att det faktiskt existerar en mening med livet. Jag har ännu inte sett någon demonstrera att det existerar en mening med livet.

Människan är meningssökande i den mening att vi försöker ge mening åt vardagen för att strukturera upp världen. Det är inte bara saker som händer för att slumpen dikterar det (notera att jag använder ”dikterar” som metafor). Det är uttänkt enligt en grandios plan som vi får reda på när vi dör. Här kan man förstås ana religionens rötter och det mesta där är förstås ogrundat trams baserat på döda fältherrar med vanföreställningar av aldrig tidigare skådad dignitet.

Att vi människor letar efter mönster där de inte finns några, är egentligen något psykologin bäst besvarar och det lämnar vi därhän i denna text (annars, se exempelvis Just world hypothesis).

Men, åter till frågan. Frågan om vad som är meningen med livet är därför ingen fråga alls, utan ett påstående som ännu inte getts några skäl att ta på allvar. Det vi i stället bör göra är att söka oss till andra ämnen än filosofi för svar. Personligen föredrar jag musik och ”tänkvärda citat”, medan poesi eller dikter kan tilltala någon annan. Det är dock på sin plats att poängtera att detta inte ger några definitiva eller absoluta svar på frågan, utan snarare vad som är viktigt för dig. Och det ska man på inga sätt underskatta.

Meningen med livet för dig, är en högst reell fråga som man bör ta på allvar. Vi har begåvats med livet (återigen, en metafor – vi människor är produkten av evolution, inte någon magisk fascist som lever i skyn) och vi bestämmer själva över hur vi vill disponera livet. Därför är introspektion, att söka inom sig själv, en god metod för att finna den subjektiva meningen med livet.

Ja, gott folk. Så är det. Sitt nu inte här och slösa bort din tid, utan gör det du tycker är kul. Själv lyssnar jag på musik i skrivande stund.

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.

Skriv en kommentar

Comment

 1. Well put. En del vänder sig ju mot det här individuella självförverkligandet, som om det vore mindre nobelt än något tragiskt storslaget öde förutfattat av högre krafter. Då har man köpt in totalt på den totalitära gudstrons eller ideologins världsbild – att vi är som schackpjäser i något större sammanhang. Ju äldre jag blir desto mer övertygad blir jag om brödets och skådespelets förträfflighet som civilisationsmått. Om vi bara skulle leva för höga ideal, alternativt slita som djur i vår protestantiska arbetsmoral, och inte ”kasta bort våra liv” med att typ konsumera popkultur – vad skulle skilja oss från djuren på riktigt? Vi har kommit förbi den dagliga kampen för överlevnad, men upptäckt att vi helst käkar glass och tittar på TV3 i dess ställe. Okej, nu kanske jag gick off-topic nååågot…

 2. Meningen med livet? Det beror på vad man menar med mening. Och med livet.

  Livet har inte en mening i betydelsen att man ska leva så att guden accepterar en därför att det högst sannolikt inte finns några gudar. (Fast hur man ska definiera begreppet gud är en annan fråga…)

  Däremot kan man ge mening till sitt eget liv genom att sätta upp mål för hur man ska leva och vad man ska uppnå. Även andra kan givetvis sätta upp sådana mål för en själv: ”Gör du bra ifrån dig får du mer betalt.”

  Att inte se någon mening med det vi gör eller hur vi lever är svårt. Då har vi ingen som helst riktning och velar som en drucken genom livet.

  För, som du skriver, människan är till sin natur meningssökande. Evolutionen har givit oss förmågan – och behovet – att tänka på vad som kommer och välja mellan olika möjligheter. Förmågan är tyvärr bristfällig. Den meningsfullhet vi ser i ett agerar finns inte alltid när vi ser tillbaka.

  Jo, det blev en meningsfull stund dina rader gav mig. Det gör gott att fundera över dessa ting ibland, t.ex. när man funderar över morgondagen. Så frågan i din rubrik var alls inte meningslös.

 3. Meningen med livet… det är en bra fråga ja!
  Enligt mig är ”meningen med livet” att man lever ett lyckligt liv! att man gör det man vill göra (inga orealistiska saker helst då) och att man mår bra!
  det är min åsikt. om det ens finns någon mening

 4. Ovanstående: Det är som sagt en individuell fråga som kan tolkas på olika sätt, t.ex. bilogisk mening med livet eller astronomisk etc. Med andra ord så måste alla enas om en definition på frågan ”meningen med livet” för att komma fram till ett gemensamt svar. Det finns alltså flera svar då inget är rätt eller fel eftersom det egentliga svaret kommer förbli ett mysterium (då ingen kan dra en gemensam slutsats). Kanske är det inte ETT svar vi letar efter, utan istället FLERA åsikter.

 5. alltså, meningen med livet är väl upp till var och en och välja vad deras mening med livet är, alla har olika, det finns inget rätt eller fel som ovanstående sa, alla har olika åsikter och det är inte riktigt så att vi kommer få alla människor på hela jorden att dra en gemensam slutsats om en grej som är meningen med livet. en del kanske meningen är sång, dans, bild, ja all kreativiet, och för andra kanske det är nåt helt annat, som t.e.x datorspel, vänner, familj, pojkvän/flickvän osv. så alla har en olika.

 6. Instämmer med alla här ovanför. Samhället trycker på en för att få en att vara så produktiv som möjligt, och man hinner då inte leva ordentligt. Man sliter alldeles för hårt i skolan, och när man är klar där då får man ännu mer jobb lagt på sig. Jag försöker bryta mig fri från detta, och göra det jag tycker är roligt. Lite lagom arbete, och lagom mycket kul. Personligen älskar jag musik, och ägnar mer och mer tid åt det. Och bäst av allt; jag känner att jag mår bättre och bättre av det. Så slösa inte livet på sådant som andra vill att du ska göra, lyssna på dig själv istället!

  PS: meningen med livet är att kommentera artiklar på debattsidor. 😉