in Vetenskap

Svininfluensan, inte vaccinet, kan vara orsaken till narkolepsi

 

Det kan vara svininfluensan som är orsaken till de barn som fått sömnsjukan narkolepsi. Det skriver New Scientist som visar att narkolepsi samvarierar med influensafallen.

The group found that, even in the years before the vaccine was introduced in October 2009, the number of narcolepsy cases followed a seasonal pattern – cases dropped significantly around November and spiked in April. The peak was higher than normal in the spring after the swine flu pandemic (Annals of Neurology, DOI: 10.1002/ana.22587).

Det har redan hunnit gå flera år sedan utbrottet med svininfluensan. Och vi är ännu inte på spåren av vad som är den direkta orsaken till narkolepsi. Okej, vi kanske är på spåren, men vi vet det egentligen inte förrän vi har säkra belägg och alla invändningar är undanröjda. (Vetenskapliga akademiska invändningar det vill säga. Inte privatpersoner och annat löst folk som du och jag som skriver på bloggar om sin oro.)

Med detta vill jag säga att forskning och vetenskap är något som tar tid. Och det behöver ta tid att genomföra grundligt. Fördomar, färdiga åsiktspaket och intuition baserade på ”jag såg det med egna ögon” eller ”min arbetskollegas son blev dålig efter vaccinet” må vara beundransvärda och förståeliga, men de står många gångar i direkt kontrast till kunskap.

Att uppskjuta sitt omdöme, i det här fallet om vad som orsakar narkolepsi, är minst lika viktigt som den vetenskapliga processen i sig.

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.

Skriv en kommentar

Comment