in Mänskliga rättigheter, Mediekritik

Skyldig till motsatsen är bevisad, enligt svenska krönikörer

Åtalad. Fälld i medierna. Fälld av allmänheten. Fälld av opinionsundersökningar. Men aldrig fälld i en domstol.

Tre svenska krönikörer tycker, oberoende av varandra får man förmoda, att människor ska utpekas som skyldiga tills motsatsen är bevisad. Detta oavsett vart bevisen pekar.

Åtalet mot IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn lades ned på grund av bristande bevis, men det hindrar inte dessa krönikörer att ändå fälla ett domslut:

 • Mikael van Reis i Göteborgs-Posten: ”Hon hade en berättelse att berätta, sedan började Lagen att arbeta och fann precis lagom mycket tvivel för att hindra prövningen av skuld eller oskuld.”
 • Alexandra Pascalidou i Metro: ”Ett våldtäktsoffer är inte längre ett offer om hon någon gång ljugit eller frotterat sig med fel människor.”
 • Publicistklubbens ordförande (!) Ulrika Knutsson i Fokus: ”Hans oskuld är varken prövad eller bevisad.”

Man är oskyldig tills motsatsen har bevisats. Denna princip formulerades för ett par hundra år sedan, och det vore högst beklämmande att frångå denna princip och självmant kasta sig ned i en ravin av laglöst godtycke.

Jag ska inte kommentera detta vidare utan hänvisar till Hagwall.

Detta är dock ett utmärkt exempel på när man låter generella föreställningar ligga till grund för enskilda fall. ”Det brukar ju vara på ett visst sätt, så då är det nog så i detta fallet också.”

Jag får anledning att återigen repetera denna mening, som snart blivit bloggens mantra: Vill man prata om orättvisor får man titta på vad människor gör, inte vad de är.

 1. Här är ett spegelvänt exempel. En person som faktiskt är fälld i både tingsrätt och hovrätt målas upp av en tidning som mer eller mindre oskyldig.

  Sveriges Radio P1 Medierna 2015-01-24

  Havererad våldtäktsrapportering och mannen som blev ett varumärke

  Tidningen Ångermanland lät en dömd våldtäktsman gråta ut i tidningen, medan den utsatta kvinnan inte fick komma till tals alls. Vi granskar en havererad våldtäktsrapportering.
  Möt vänsterskådisen Hans Mosesson som efter tretton år lämnar rollen som ICA-Stig i världens längsta reklamsåpa. Om att bli ett varumärke och om möjligheten att slå sig fri. Och om försvunna hästen Helge som har haft ett medialt genomslag utöver det vanliga.

Comments are closed.