in Personlig integritet

Jag vet var du är…

Creepy

Med programmet Creepy kan man kartlägga var en person befinner sig utifrån tweets och Flickr-bilder. Skärmdumpen ovan är från Nikke Lindqvist (@nikkelin) som också gett sin tillåtelse att visa kartan.

Det kan verka något creepy att se informationen sammanställd på detta sätt, med exakt tidpunkt och plats för var någon befann sig. Men kom ihåg att detta är något du självmant lägger ut på internet för alla att se. Då kan det också sammanställas i databaser och korsköras med annan information.

Och det gäller ju inte bara Twitter utan också tjänster som Foursquare. Det gäller alla bilder du lägger ut på internet med geolocation-taggar bevarade. Tar du bilder med mobiltelefonen och lägger ut på TwitPic eller Flickr så kan andra se var du är.

Sådan här information är också något som regeringen kräver att vi ska lämna ifrån oss, så att de kan övervaka oss. Datalagringsdirektivet gör att staten kan veta var vi är. FRA-lagen gör att staten kan veta vilka vi pratar med. Acta-avtalet gör att staten kan gå igenom våra datorer.

 1. ”..så kan andra se var du är.”

  Du måste göra skillnad på var min telefon är och var jag är. Bara för att telefonen befunnit sig på en viss plats betyder det inte att jag har varit där.

  Dessutom lägger man i en hel del fall in positionen manuellt. Det behöver inte betyda att jag varit där.

  Är du riktigt oroad så ta och posta din telefon till dig själv några gånger per månad.

 2. Du måste göra skillnad på var min telefon är och var jag är.

  Låt mig tydliggöra meningen:

  ”..så kan andra se var du är.”

Comments are closed.

Webmentions

 • Nikkelin – 2011-04-01 | nikkelin lifestream 31 mars 2011

  […] koll på var jag håller hus med Creepy: http://www.opponent.se/2011/03/gelocation/ […]