in Mediekritik

Earth Hour – vilket skämt! Tänd en extra lampa i stället.

Earth HourSläck lampan i en timme mellan 20.30 och 21.30 i en global manifestation. Det är Earth Hour. Ett jävla skämt.

Att ställa upp och göra gemensam sak världen över känns förmodligen som ett vederhäftigt alternativ. Ungefär som att stå på ett ben som manifestation mot gatuvåldet. Man får en mysig känsla av samhörighet och att man dragit sitt strå till stacken. Sedan kan man med gott samvete återgå till sin vardagliga överförbrukning genom att plugga in fotoramen i vägguttaget som skiftar bilder när du är på jobbet.

Tänd några extra lampor i stället.

Terra incognita:

Tänd några extra lampor istället och generera pengar till elbolagen som nu kanske kommer drabbas (om nån bryr sig om tramset). Elbolaget genererar nämligen skattepengar – skatt som går till skolor, sjukvård och miljöforskning.

rosenblom:

Earth Hour fungerar som ett alibi för stora företag och korkade individer. Coca-Cola släcker sin stora skylt på Times Square under timmen och kan sedan bete sig hur fan som helst med ursäkten att de minsann deltog i Earth Hour. Likadant med den enskilda individen. Han släcker en timme och slår sig för bröstet och kan sedan vara hur jävla klimatkorkad som helst. Det är den där timmen från halv nio den 28 mars som gör honom till mannen som hjälpte till att rädda världen. En sann hjälte. Gah!

Johanna Nylander:

Snabba enkla aktioner för konsensusfrågor blir allt vanligare. Facebookgrupper, ”causes” och jackslafsband i regnbågens alla färger blir frikorten som säger att vi på något sätt är duktigare än alla andra. Världen blir ju så mycket bättre av att någon bär en röd tröja, eller skriver under en protestlista mot en dödlig sjukdom. Antalet personer som faktiskt gillar gatuvåld, cancer och regnvattenförsurningar är med största säkerhet lätträknade.

Media:

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.

Skriv en kommentar

Comment

 1. Håller fullständigt med. Jag brukar klassa mig som hyfsat miljömedveten, ändå råkade jag ut för en hel del hat för att jag framförde åsikter liknande de ovan (främst att det är hyckleri om man ser det som ett sätt att rena sitt samvete).

  Många som deltog har säkert tv:n på hela dagen utan att ens titta och liknande. Jag har alltid allting avstängt om jag inte använder det, och brukar inte ens av lathet tända lamporna förrän jag måste treva mig ut i köket.

  Alltså, gör nåt seriöst istället för att släcka under en timme för att kompensera ert dåliga samvete för att ni tar bilen 500 meter till affären.

  Nu sov jag ändå under earth hour pga konstig dygnsrytm, men hade jag inte gjort det hade jag garanterat haft datorn igång.

 2. Jo, när man ändrar sina vanor, byter till lågenergilampor, källsorterar papper, wellpapp, batterier, elektronik, kör mindre bil (i dubbel bemärkelse) och mer eftertänksam konsumtion så blir man frustrerad över de som gnäller över att man inte i en symbolisk handling släcker lampan på kommando en timme varje år.

  Snart är det maj. Köp en majblomma och rädda hela världen.

 3. Hade man sagt att Earth Hour är för MILJÖN så hade jag deltagit. Men så fort man börjar dilla om KLIMATET så blir jag bara förbannad. Jag tillhör den växande skaran som tror att människan inte är orsaken till eventuella klimatförändringar.

  Därför kommer jag ikväll klockan 20:30 tända fler lampor än någonsin tidigare plus att jag kommer att ställa båda bilarna på tomgång.

 4. Som sagt, ett jävla skämt. Vad är syftet? Ren el är redan miljövänligt. Kolkraftverken och andra kraftverk som dyngar ner miljön lär knappast släcka sina brännare under denna timma,så vad är grejen egentligen. Kraven måste vara på industrin och inte på individnivå.

Webmentions

 • Earth Hour - bra/dålig? « Calandrellas blogg 29 mars 2014

  […] SvD, DN, SR, SvD, SvD, Dagbladet, Sydsvenskan, allehanda, GP med fler och ännu fler. Kritik har hörts från många, och den ämnar jag besvara här. Har du vidare argumentation är det förstås […]