in Mediekritik, Personlig integritet, Vetenskap

”All internettrafik ska övervakas och lagras”

Övervaka all internettrafik. Det är en senator i USA som föreslagit att lagra all aktivitet på internet. Syftet sägs vara att komma åt pedofiler. Andemeningen kan däremot sammanfattas med ”när människor kan vara anonyma kan även brottslingar vara det, alltså är anonymitet av ondo”. Pär Ström tycker att lagförslaget är absurt.

Skype måste avlyssnas också tycker EU, eftersom det finns brottslingar som använder det. Då brottslingar är precis som vanliga människor bortsett från det faktum att de begår brott, är det såklart att ingen sten kan lämnas ovänd.

Synen på fildelning bland makthavare är föråldrad, menar forskare vid Lunds universitet. Den bygger på gammal lagstiftning som ger ologiska konsekvenser i vårt kontemporära samhälle. Om vi skulle upprätthålla dagens lagstiftning skulle vi vara tvungna att övervaka allt vi gör vid datorn, menar de. Samtidigt konstateras att 75 % av ungdomarna i en undersökning fildelar.

Big brother is watching you

Demonstrationer mot IPRED. På onsdag den 25 februari förväntas riksdagen klubba igenom IPRED1, den första av två integritetskränkande lagar som ger upphovsrättsindustrin rätt att kräva ut identiteten på den som laddat ned en Abba-låt. Henrik Alexandersson uppmanar till demonstrationer, liksom nätverket stoppaipred.nu, utanför riksdagshuset. Man ska minska fildelningen är det tänkt, men samtidigt försvinner ytterligare en stor bit personlig integritet. Jag väntar bara på att scientologikyrkan ska börja systematiskt förfölja människor som sprider deras upphovsrättsskyddade verk.

FRA får kritik av remissinstanser. Vilket inte är så konstigt. Verkligheten har kommit ikapp remissinstanserna som konstaterar att de nya kosmetiska ändringarna till FRA-lagen inte håller måttet. Datainspektionen säger att lagförslagen inte är tillräckliga för den personliga integriteten. Men i kampen mot en obefintlig fiende är det såklart viktigt att få igenom alla integritetskränkande åtgärder oavsett konsekvenser (som man givetvis inte utrett).

Akta dig för ACTA. Upsala Nya Tidning liksom Gefle Dagblad vill ha en öppenhet kring ACTA-avtalet. Förslaget ger tullen rätt att söka igenom din dator eller mp3-spelare efter piratkopior. Då folk troligtvis kommer att börja kryptera i allt större utsträckning, tror jag nog att vi kan förvänta oss ett förbud även mot kryptering. Om du hemlighåller något för staten har du något att dölja. Men staten måste såklart hålla det mesta hemligt för dig. Varför? Det kan man såklart inte avslöja eftersom det är hemligt.

Lillebror ser dig. Storebror i all ära, men den nya tekniken gör fler till övervakare vilket Svenska Dagbladet uppmärksammar i en artikel och kör en miniserie om personlig integritet. ”Våra digitala liv är hotade” basunerar Expressens Isobel Hadley-Kamptz ut och menar i princip att anonymiteten betraktas som brottslig verksamhet i skuggan av rättegången mot Pirate Bay, vilket i sin tur leder till ett hårdnande samhällsklimat.

iPhone kan avlyssnas. Företaget FlexiSpy har utvecklat en mjukvara till iPhone som konstant övervakar telefonens gps, sms samt in- och utgående samtal. Det går också styra telefonen genom att skicka kommandon via sms. Programmet är utformat så att det helt och hållet hålls doldt för den drabbade. Företaget skriver ”Protect your children – catch cheating spouses” i sidhuvudet på sin webbplats.

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.

Skriv en kommentar

Comment