in Personlig integritet

Fildelare är tjuvar och fortkörare är mördare

Per Sundin, vd för Universal har svarat på frågor från TV4:s tittare på Nyhetsmorgon:

Kurtan: Det är stor skilnnad på snatteri och kopiering som ni får ersättning för
Per Sundin: Snatteri är stöld! Det är också illegal fildelning Mvh Per

Det är häpnadsväckande hur man så frenetiskt kan repetera något som inte är sant. Det är en skillnad på det juridiska begreppet stöld (att ta någons materiella egendom) och det vardagliga ordet stöld (att ”ta” något från någon annan). Lär er skilja på det. För helvete. Annars är skatter stölder från folket.

Sambo: Min sambo står på vårt Internet. Blir det hon som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?
Per Sundin: Ja det blir hon. mvh Per

Trevligt. Det var ju tal om att bilägaren skulle bli straffad av fortkörningsböter i stället för förararen, om bilen fastnar i en fartkamera. Men den debatten lades ned eftersom det i mångt och mycket var oetiskt att döma en oskyldig person utifrån vem som för tillfället fogade över personens bil. Men i världen av upphovsrätt så finns det inga oskyldiga personer.

Trådlöst: Hej jag avänder min grannes trådlösa nätverk. Blir det han som kommer att bli ansvarig för min olagliga fildelning?
Per Sundin: Det stämmer! Att idag inte skydda sitt trådlösa nätverk med tex inloggning är väldigt osmart. Mvh Per

Den som inte låser sin bil må vara osmart, men att hävda att bilägaren får skylla sig själv om en biltjuv sedan fastnar i en fartkamera är osmakligt, ohederligt och avskyvärt. Det vittnar om en avsaknad av respekt för habeas corpus, något som varit fundamentalt i vårt före detta rättssamhälle.

Någon må invända mot att jag själv använder bilanalogin i jämförelse med upphovsrätt. Men då ska det beaktas att jag inte använder bilen per se, utan straffet på det ”brott” som har begåtts av någon annan än bilägaren.

(Via opassande)

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.

Skriv en kommentar

Comment

  1. Haha… Du är en riktigt rättshaverist du!

Webmentions

  • Allt är Vint Cerfs fel egentligen at Deepedition 21 juni 2009

    […] Nestor plockar ut godbitarna ur chatten och Opponent påpekar i sin sammanställning att ett av de intressantaste argumenten – som faktiskt är lögn – är att man väljer att […]

  • IPRED: “Antingen är du med oss eller emot oss” - Opponent.se 21 juni 2009

    […] på nätet, vilket gör att lagen är fullständigt tandlös. Okrypterade trådlösa nätverk har Universals vd förklarat osmart. Men det är en mycket märklig inställning om man ska döma människor för brott de inte […]

    • Related Content by Tag