in Personlig integritet

Varför stanna vid antipiratlagen?

Antipiratlagen i all ära, eller IPRED som den kallas formellt, men upphovsrättsindustrin måste få betalt. Därför tycker jag det är nödvändigt med ett ordentligt tilltaget rättsväsen som gynnar privata företag. Vi måste med knivskarp tydlighet markera det orättfärdiga med att inte hålla sig till det vedertagna rättsmedvetandet och i stället göra som man vill, det vill säga att stjäla en poplåt.

Upphovsrättsbrott är exakt som att stjäla någons gräsklippare. Ägaren till gräsklipparen måste självfallet kunna ta tillbaka sin gräsklippare. Om du tänker på det så är upphovsrätt precis som att äga ett fysiskt ting. Något som kan kopieras i all oändlighet är omedelbart jämförbart med ett fysiskt ting som finns i en ändlig upplaga. Om du kopierar Thriller i fem exemplar så har Michael Jackson förlorat ersättning vid fem tillfällen. Kopiering gör dig alltså till en större tjuv än om du stjäler en cd-singel. Vi ska inte ens tala om att kopiera cd-skivor till hårddisken, som är i nivå med folkmord.

De flesta som fildelar är 15-19 år och är av åldern att döma ännu inte vägflugna från föräldrarhemmet. IP-adressen kan då gå till någon av föräldrarna, i stället för barnet som fildelar. Men det är egentligen oviktigt. För artister och filmare måste väl få betalt för det arbete de lägger ned?

Andra har sagt att det är ett allvarligt rättsproblem att skivbolag på så vis genom maffiametoder skulle hota människor genom sina kravbrev. Men jag föredrar att kalla det meddelande om uttrycksfulla åtgärder.

Det viktigaste är nu inte att blicka bakåt, utan framåt. IPRED är en bra sak eftersom den ger laglydiga företag mer rättigheter än polisen så att de kan få betalt för sitt arbete. För artister och filmare måste väl få betalt för det arbete de lägger ned?

Husrannsakan för privata bolag är nästa naturliga steg. Det är inte rimligt att skivbolag blir av med miljardbelopp eftersom man nu börjar använda digitala filer i stället för cd-skivor. Samtidigt finns det inte några verkliga bevis för att sätta dit yrkesförbrytarna i ungdomsgenerationen. Att fabricera bevis är ju naturligtvis en möjlighet, men vi måste bevara rättssäkerheten i Sverige. Därför är det viktigt att ge privata aktörer rätten till husrannsakan på mycket vaga grunder, så att de kan skaffa sig bevis. Vi vet redan att en miljon ungdomar fildelar, och vi kan inte låta detta ohyggligt groteska brott passera obemärkt förbi. För artister och filmare måste väl få betalt för det arbete de lägger ned?

Det naturliga steget är därför att överlåta polisens arbete i allt större utsträckning till privata bolag. Att gå via en domstol hindrar musikartister från att kunna försörja sig och sin familj. Dyra rättsprocesser är tidskrävande och kan ge mindre studiotid, och i slutändan leda till att vi utarmar en hel nation med kreatörer. För artister och filmare måste väl få betalt för det arbete de lägger ned?

Men jag har större visioner än så. Det betungande administrativa uppgifterna kan lyftas från domstolarnas axlar och läggas på filmbolagen i upphovsrättsmål. På så vis kan filmbolagen lättare få insyn i sekretessbelagda uppgifter för de som kränker deras upphovsrätt. För artister och filmare måste väl få betalt för det arbete de lägger ned?

Privata fängelser har skämtsamt kallats moderaternas våta dröm. Men det finns ingen anledning att bara låta det stanna i fantasin. Då upphovsättsindustrin redan har så bra koll på vilka som begår brott är det därför en god idé att även låta dem ta hand om konsekvenserna för de personer som stulit deras levebröd. Då vi redan gett aktörerna rätten till husrannsakan och att agera domstol kan vi således ge dem rätten att förvara brottslingarna också. För artister och filmare måste väl få betalt för det arbete de lägger ned?

Men en vän av ordning inser naturligtvis det absurda med att ge privata aktörer en del av statens maktmedel. Därför måste vi överlåta alla statens maktmedel till upphovsrättsindustrin. De vet trots allt bäst hur deras bransch fungerar och drabbas av fildelning, och det vore förstås märkligt om man skulle låta en oberoende part som domstolar fatta beslut om saker de inte förstår. Det säger ju sig självt. För artister och filmare måste väl få betalt för det arbete de lägger ned?

Vad är egentligen alternativet? Att skilja mellan stat och privata aktörer, låta staten döma i intressekonflikter och inte ge polisbefogenheter till de privata bolag vars finanser svajar? I mina öron låter det väldigt märkligt. Vissa kritiker går till och med så långt och säger att det är ointressant om ett företag förlorar pengar, eftersom man utifrån det inte kan stifta bolagsanpassade polislagar och äventyra rättssäkerheten. Men till de människorna vill jag bara säga: artister och filmare måste väl få betalt för det arbete de lägger ned?

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.

Skriv en kommentar

Comment

Webmentions

 • Danska antipiratlobbyn oförstående inför rättsosäkerhet - Opponent.se 01 november 2008

  […] Ja, det argumentet tycks ju uppenbarligen triumfera allt annat: Rätten att få betalt. […]

 • IPRED ger nya affärsidéer för kriminella - Opponent.se 01 november 2008

  […] också Varför stanna vid antipiratlagen? Taggar: Beatrice Ask, […]

 • Dynamic Man » Ikappkomningspostande, del 3 01 november 2008

  […] Peter Dahlgren undrar i en lätt satirisk text varför man ska stanna vid piratjägarlagen. På ett väldigt enkelt sätt visar han på riskerna […]

 • Rättssäkerhet är inte nödvändigt i Sverige - Opponent.se 01 november 2008

  […] Ungefär som de demokratiska spelreglerna som är ett hinder mot att privata bolag kan agera polis eller att ett rättssäkert land inte ska kunna avlyssna sin egen […]

 • Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Statens impartialitetsgaranti 01 november 2008

  […] små kryp-in på webben, Opassande, Lars-Ericks blogg, Urban Cat, Bitchslap Barbie, Rick Falkvinge, Opponent.se, Farmor Gun, Alliansfritt Sverige, Jan Lindgren, SVT Opinion, Opassande, Jan Lindgren, Kurvigheter, […]

 • Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Identitet och teknikutveckling 01 november 2008

  […] Arvidfalk.se, Annarkia, Jens O., Röd Libertarian, Lars-Ericks blogg, Urban Cat, Bitchslap Barbie, Opponent.se, Farmor Gun, Alliansfritt Sverige, SVT Opinion, Opassande, Isacco, Urban Cat, Händelsehorisont, […]

 • Eftersnack till piratjägardebatten i SVT « Christian Engström (pp) 01 november 2008

  […] Rhodin, SVT Opinion, Arvidfalk.se, Annarkia, Röd Libertarian, Lars-Ericks blogg, Bitchslap Barbie, Opponent.se, Farmor Gun, Alliansfritt Sverige, SVT Opinion, Janne, Beta […]

 • opassande » Blog Archive » Skulle du stjäla ett människohuvud? 01 november 2008

  […] en Peter skriver väldigt tänkvärt om upphovsrättspaniken. Han lyfter fram resonemanget kring varför man behöver privatpoliser, och […]