in Personlig integritet

Inget problem med registrering av Ica-köp

Sveriges konsumenter gillar inte Icas registrering av kunder men får däremot inte medhåll av läsarna.

Jag ser inte detta som något problem. Användandet av Ica-kortet är valfritt och det du ger upp för din personliga integritet är just rabatter av allehanda slag. Det är också av den anledningen jag inte använder kundkort, trots att jag en gång i tiden skaffade Ica-kort.

På detta vis får jag heller inga personliga rabatter, men jag ser inte det som något stor förlust som motiverar att jag ger upp en del av min personliga integritet.

Denna typ av registrering ser jag som fullständigt harmlös. Visserligen finns det ett fall av sluttande plan, men det handlar i stället om att polisen vill se vad du handlar för att se om du köper samma saker som en terrorist.  Den formen av integritetsintrång är tvingande och kan inte undvikas.

Köper du en större mängd plastpåsar hos Ica så ska du förmodligen smuggla knark, och då är det statens rättmätiga uppgift att kartlägga ditt liv och i synnerhet dina flygresor. Dina resor till Colombia är särskilt intressanta och du börjar undra varför du blir kroppsbesiktigad varje gång du passerar tullen.

Hur som helst, skulden för detta är inte Icas, utan bristande lagstiftning som skyddar individen. Ett starkt grundskydd för elektroniska uppgifter som rör individer borde vara den första åtgärden. Varje inskränkning i detta skydd ska sedan motiveras och fördelarna måste vida överväga nackdelarna för att det ska anses som godtagbart. I dag finns inget sådant skydd, utan det kan räcka med att stifta en lag som ger staten tillgång till uppgifterna.

De elektroniska fotspåren tenderar mer och mer likna fiskstim i havet som statsmakten ser som sin självutnämnda uppgift att fiska hejdlöst efter en eller två fula fiskar, på bekostnad av att man som giriga fiskemän dränerar hela havet på liv.

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.

Skriv en kommentar

Comment

 1. Jag är ensamstående utan inkomst och handlar så lite så jag får ändå inga poäng på mitt ICA-kort – betalar alltid kontant. Det jag skulle vilja ha rabatt på är sådant som jag verkligen behöver, alltså basvaror som t.ex. mjölk.

 2. Detta är det bästa rabattsystem jag upplevt; jag får rabatt på det jag brukar köpa och behöver inte ens hålla reda på kuponger.

  Om jag inte vill att ICA skall ”veta” vad jag köper så kan jag betala på annat sätt än med ICA-kort.

  Vad är problemet?

 3. Tack ICA! Bra att jag får rabatt på det jag brukar handla!

  Tidigare har jag retat mig på att jag erbjudits rabatt på sådant som jag aldrig köper!

  Tacksam alltså!

 4. Det jobbiga blir när du bryter dina mönster eller informationen säljs vidare.

  För att ta ett exempel, tjejen skulle hälsa på en gamal vän och dess nyföda lilla illbatting. Som present inhandlades några barnplagg på Lindex.

  Det tog 2veckor sedan började det ramla in kataloger om barnkläder, rabatt kuponger, inviter till baby aftnar etc. Tog ett tag innan vi listade ut varför det kom.

  Kan tänka mig att det finns både en och annan kvinna som fått missfall och som fortfarande får Baby-tips varje vecka.

  Nåväl, själv har jag inga kundkort och internetköpen är såpass utsprida att det borde störa ut.

 5. Skaffar man kundkort hos Ica, så får man redan när man gör det reda på att de varor man köper registreras. Dvs om man noga läser igenom papper om ICA-kort och om fördelar och vad man går med på.

  Det är lika tossigt att klaga på ICA som att klaga på kränkning av personliga integriteten när vi talar om FRA-lagen och telefonavlyssning. ALLA som skaffar telefon, nätuppkoppling eller mobil i Sverige OCH som läst igenom villkoren vet att man genom att godkänna avtalet med leverantören också godkänt att leverantören får kolla mail om misstanke om brott föreligger OCH inte bara får utan också är skyldigt att lämna de uppgifterna vidare till sina samarbetspartners, vilka inkluderar svenska myndigheter.

 6. Det är lika tossigt att klaga på ICA som att klaga på kränkning av personliga integriteten när vi talar om FRA-lagen och telefonavlyssning. ALLA som skaffar telefon, nätuppkoppling eller mobil i Sverige OCH som läst igenom villkoren vet att man genom att godkänna avtalet med leverantören också godkänt att leverantören får kolla mail om misstanke om brott föreligger OCH inte bara får utan också är skyldigt att lämna de uppgifterna vidare till sina samarbetspartners, vilka inkluderar svenska myndigheter.

  Du virrar ihop begreppen ganska mycket.

  Misstanke om [grova] brott är naturligtvis en god orsak till att begära ut information.

  Det vi diskuterar är polisens rätt att begära ut information efter godtycke.

  Du kan inte jämföra ett godtyckligt ingrepp med ingrepp vid brottsmisstanke, så din jämförelse haltar på alla plan.

 7. Nej inte virrar jag till begreppen. Polisen i Sverige har inte haft laglig rätt, observera laglig rätt jag talar inte om praxis, att begära ut information efter godtycke efter förra ändringen av FRA-lagen. Säpo har haft ytterligare rättigheter, vanlig polis inte.

  När det gäller SÄPO så har de haft rätt att via åklagare utan domstol i speciella fall få ut information från t.ex. telekomleverantörer. Också att avlyssna.

  Därför är det Du och många fler som har jämförelse som haltar.

Webmentions

 • opassande » Blog Archive » Allt hänger på perspektivet 29 oktober 2008

  […] har uppstått lite diskussioner kring Icas kartläggning av sina kunders köpvanor. Både Peter och Mary gör ett bra jobb, tycker jag, som förklarar när det finns anledning att dra öronen åt […]