in Mediekritik, Vetenskap

Liza Marklund sprider konspirationsteorier om elallergi

Författaren Liza Marklund har skrivit ett antal krönikor om elallergi. Hon anser att myndigheterna struntar i elfältens faror. Dock visar forskningen att det inte finns någon sådan fara.

Jag gick en sväng på redaktionen, försökte väcka liv i mina avdomnade fingrar och läppar och satte mig sedan för att skriva igen. Då fick jag syn på hårddisken. Den var placerad precis framför mig, framför tangentbordet, under bildskärmen. Jag flyttade den och besvären försvann, och efter det såg jag till att sitta långt från alla hårddiskar.

Med hårddisk menar hon egentligen dator. En hårddisk är en komponent i en dator, precis som växellådan är en komponent i en bil.

Men om man återgår till verkligheten för ett ögonblick så finns det väldigt liten forskning som stöder tesen om elöverkänslighet. Människor har uppenbarligen problem, men att i samma andetag resolut hänvisa till elektromagnetiska kraftfält som orsaken till besvären är inte sant. Det finns nämligen ingen forskning som stödjer den bilden, och därför är det inte legitimt att dra den slutsatsen.

PubMed: The symptoms described by ”electromagnetic hypersensitivity” sufferers can be severe and are sometimes disabling. However, it has proved difficult to show under blind conditions that exposure to EMF can trigger these symptoms. This suggests that ”electromagnetic hypersensitivity” is unrelated to the presence of EMF, although more research into this phenomenon is required.

PubMed: Scientific research has not been able to identify a direct link between electromagnetic fields and symptoms, and no diagnostic criteria exist.

Att hävda att elöverkänslighet finns är med andra ord inte belagt med fakta, och därmed ovetenskapligt.

I den senare krönikan Är vi mindre känsliga än kor? påstår hon att det inte finns några säkerhetsföreskrifter för människor, men däremot djur, när det gäller elsäkerhet. Det är naturligtvis inte sant det heller.

Myndigheterna är oerhört medvetna om farorna med de elektriska fälten. Man är mycket noggranna att fälten ska elimineras – men inte när det gäller människor, utan bara djur.

Tankebrott analyserar hennes påståenden i detalj och visar hur hennes urval av lagar och ”experter” som uttalar sig är väldigt selektivt.

Det vore önskvärt om journalister undvek att använda sina egna personliga erfarenheter för att påvisa ett vetenskapligt fenomen. Det som kan antas utan bevis, kan nämligen också avfärdas utan bevis.

Gillade du artikeln?
Få senaste artiklarna direkt i din inkorg. Jag skickar aldrig spam.

Skriv en kommentar

Comment

 1. Vad trevligt. Både Expressen och TV4 har visat sig vara intresserade av den här artikeln, visar MediaCreeper.

  Precis som FRA var ovanligt intresserad av min kritik mot dem.

  Hittar ni (Expressen) något användbart, eller ska ni fortsätta sprida era konspirationsteorier om elallergi vidare?

 2. Vill vänligt men bestämt påpeka att det inte är någon konspirationsteori om överkänslighet mot el det förekommer och själv är jag överkänslig mot just el och elektromagnetiska fält och det är vetenskapligt bevisat att elektromagnetiska fält påverkar metaller och metaller finns i vår kropp som ex fe-järn som räcker till att tillverka en spik som blir ca 2cm lång zink,koppar mmmmm och för mig ser jag det helt naturligt att vi blir påverkade därav men sedan finns det forskare som menar att det inte skulle påverka vår kropp och likadant är det med övervakningskameror och de sänder på ca 2.3ghz-3.2ghz och ju närmare en sådan kamera en person kommer ja helt naturligt blir den personen exponerad för mera strålning,,komm sedan och snacka om konspirationsteorier,,,

 3. Frågan är inte om vi blir utsatta för strålning eller ej (vilket är helt ointressant), utan (a) om strålningen är farlig för vår hälsa och (b) om vi når upp till ett riskvärde med avseende på normal användning.

  Solen ger dig elektromagnetisk strålning varje gång du sticker huvudet utanför dörren och kan till och med orsaka cancer vid för mycket exponering. Men då måste man också undvika att ta hänsyn till (b) genom att ligga och trycka i solen dag ut och dag in.

  Elallergi existerar över huvud taget inte. Du har säkert något problem, men att dra kopplingen till el (ursäkta ordvitsen) är något man måste undersöka. Vilket har gjorts – och kommit fram till att det inte är elen som är orsaken. Det man måste göra då är att ta reda på vad som faktiskt är orsaken, och inte sticka huvudet i sanden och säga ”jo, min magkänsla säger att det är det!”.

  Du får gärna visa mig en metaanalys där effekten av den strålning du menar ger de problem du påstår.

 4. Bästa Peter i dagens läge så finns det ingen metaanlysiskforskning eller kvantfysiskforskning som är sk.vetanskapligtbevisad att el är farligt för vår kropp och bara det här rakelsystemet som engelska polisen använt ett antal år och drabbat engelska poliser med div.besvär och sedan inför svenska polisen det och svenska polisen börjar få samma symtom som engelska poliser av det är de hypokondriker? sedan finns det ngt.som kallas logiskt tänkande och det är inte många som tänker logiskt i dagens samhälle och vidare så realeterade du att jag skulle ha någon annan form av problem men att relatera det till el och jag kann bara säga att elektromagnetiska fält påverkar mig negativt med huvudvärk mm.mm.det är så att vissa människor tål en tex.viss sorts mat men andra blir sjuk av den,Min personliga uppfattning det är att det här kommer att bli en stor balong innan den spricker,och att alla sk.lärda män de kommer att ha fullt upp med att besvara varandra kuggfrågor,,,,,,

 5. Jag noterar att du inte bemötte mina argument mer än att återigen hävda ännu fler saker (!) du inte visat belägg för.

  Logiskt tänkande? Jag tror du tänker på rationellt tänkande, då logiskt tänkande huvudsakligen handlar om deduktion. Och för att tänka ”deduktivt” måste man ha något att deducera… som metaanalyser som visar att elallergi inte existerar!

 6. Som du nämner det Peter så är elen helt ok men det är de elektromagnetiska fälten som påverkar mig och många människor runtom här i världen och de elektromagnetiska fälten kommer från elen eller har man fel i det logiska tänkandet????? Vidare så skrev du att jag har någon form av andra problem och drar slutsatsen av det till el men de finns också människor som saknar varje form av logiskt tänkande och enligt mig så är logiskt tänkande mer än ok.

 7. Kränk inte elallergiker! [Detta är ett kort utdrag på en längre kommentar som tagits bort från bloggen 2016-05-30 p.g.a. att kommentaren skrevs under falskt namn, min anm.]

  Jag har naturligtvis inte kränkt en enda elallergiker på denna planet. Att man kritiserar en idé och argumenten som stödjer denna idé innebär inte att man kränker de som identifierar sig med idén. Det är en absurd urholkning av kränkningsbegreppet.

  (”Använder du utropstecken? Det är kränkande för mig.” och så vidare.)

  Människor som upplever en känslighet för el behöver inte nödvändigtvis vara känsliga för el. Denna distinktion är det många som försöker sudda ut, vilket visas när forskare kontrollerat för faktorn om personen ifråga känner till om hen blir exponerad för el eller ej.

  Frågan man måste ställa sig då är följande: Kan den upplevda elallergin bero på något annat? Att omedelbart avfärda den frågan genom att påpeka att det är el som är orsaken och kritik därmed är kränkande, ja då har man murat igen sitt öppna sinne.

  Det går inte att reducera en kunskapsteoretisk debatt om huruvida elallergi existerar till en fråga om att ”vara snäll” och ”bemöta varandra med respekt”.

  Jag har dock fått många sådana kommentarer på senare år, vilket jag även har en känsla är en del av en samhällelig trend, och inte bara för att jag är oerhört otrevlig. 😉 Att frågor som berör fakta görs om till frågor om vem som talade om dessa fakta är missvisande för alla debatter där allvarliga hälsoproblem är involverade, inte minst eftersom det inte hjälper någon, annat än att peka på vem som får och inte får yttra sig.

Webmentions

 • Liza Marklund smyger in fiktion i sin journalistik - Opponent.se 27 januari 2015

  […] vi elallergi, som inte existerar, har hon hittat på att myndigheterna försöker mörka farorna med elektromagnetiska fält. Hon […]