in Vetenskap

Anmäl dig till donationsregistret och rädda ett liv

Organdonation fyller en viktig funktion för människors hälsa och samhället i stort. Det råder dessutom brist på organ i Sverige. Anmäl dig därför till donationsregistret och ge ditt samtycke för att donera dina organ till transplantation och forskning.

Svenska läkare är bland de bästa i världen på transplantationer. Men svenska folket är näst sämst på att donera organ. Hälften av alla barn och var femte vuxen med behov av nytt organ dör i väntan på hjärta eller lungor.

Gör din anmälan till donationsregistret via Socialstyrelsen redan nu. Det tar 15 sekunder att (förhoppningsvis) ge en annan människa fortsatt liv. I jämförelse är det en ganska bagatellartad uppoffring. Det är knappast så att dina organ gör någon nytta nedgrävda två meter under jord.

 1. Varför blir min första reaktion att ”nej, tack kom ihåg hur de vill förändra PKU-registret” för att sedan landa i att det nog inte är så dumt att gå med?

  Finns det några sätt att missbruka detta register undrar jag bittert.

  Hur kunde det bli så här, att de godaste förslag bemöts av skepsis och misstro för myndigheter? Det är trist och något vi och styrande politiker behöver ta sig en funderare över.

  För jag tror inte jag är ensam precis om att känna minskat förtroende för ”överheten”.

 2. Nej, detta register innehåller ju endast personer som ger sitt bifall till att donera organen efter sin död.

  Det är väldigt svårt att missbruka ett sådant register då den inte innehåller mer uppgifter än vad som finns i folkbokföringen. Dessutom är det brist på organ, vilket gör att registret av den anledningen osannolikt kommer att ändras.

 3. läskigt, så vem som helst kan gå in där, skriva namn o personnumer o sen så begravs man utan orga.

  är med själv, men tänk om ngn vill jävlas och anmäler en religös person som slänger brevet i tro om att det e reklam.

 4. Och när skickade Socialstyrelsen ut reklam senast? Reklam för vad – bidrag för existensminimum?

  Socialstyrelsen är ingen kommersiell organisation, vilket gör det hela väldigt oläskigt.

Comments are closed.